top of page

FYSISKA AKTIVITETER UTVECKLAR DIN HJÄRNA


FOTO: DANI ABUNAR

Redan de gamla grekerna före-språkade mens sana in corpore sa-no – en sund själ i en sund kropp.

Det mest effektiva sättet att hålla sin hjärna i trim är fysisk aktivitet då hjärnan står i ständig förändring och utvecklas. Nya rön visar att hjärnan är formbar och plasticiteten utveck-las under hela individens livstid.

Då hjärnan består av c:a 120 miljar-der nervceller som kallas för neu-roner och varje neuron är kopplad till 10.000 andra s k synapser före-ligger det således en enorm mängd av olika nätverk och utvecklingsmöjligheter för hjärnan.

På vilket sätt påverkas hjärnan vid fysisk aktivitet? När cellerna stressas av ansträngning så stärker det och förbättrar kroppens muskler och skelett samtidigt som det skyddar hjärt- kärlsystemet med minskad risk för både hjärtinfarkt, stroke och hjärnblödning.

Hur kan du skydda din hjärna när du blir äldre? Man har konstaterat att äldre personer som idrottat hela livet och motionerat regelbundet har mycket bättre exekutiv förmåga än människor som suttit stilla stora delar av sitt liv. T o m i 70-års-åldern förbättras deras funktion på bara några månader vid motion 30 min, 3 – 4 gånger/veckan. Det finns en del som talar för att kvinnor har större nytta av regelbunden motion men fördelarna är också betydande för män. På vilket sätt drar man då nytta av detta? Man får en ökning av antalet små blodkärl, kapillärer, vilket på så sätt höjer nervcellernas tillgång både till blodsocker och syre. Man får också en ökad frisättning av tillväxtfaktorer vilket gör att nervcellerna utvecklas. Hjärnan påverkas också på andra sätt av regelbunden fysisk aktivitet då det frigörs signalsubstanser såsom dopamin och serotonin vilka motverkar depression och smärta. Minne, inlärning och koncentrationsförmåga kan förbättras genom nybildning av celler. Endorfiner som ibland kallas för kroppens eget morfin frigörs vid fysisk aktivitet vilket gör att man mår bättre, orkar mer och känner sig piggare. Eftersom hjärnan är formbar hela livet kan äldre ta till sig lika mycket som yngre, det tar bara lite längre tid, vilket understryker vikten av att vara fysiskt aktiv. Detta leder också till att man är arbetsproduktiv långt upp i åldern och dessutom bromsas åldrandet. Risken för demenssjukdomar, Alzheimer, Parkinson och depressioner minskarEn omfattande genomgång av litte-raturen visar att regelbunden motion har positiva effekter på hjärnan. Detta bidrar till att man både kan ha fysiska och intellektuella intressen hela livet ut och även bästa sättet att skydda hjärnan mot funktionsförluster. Den fysiska aktiviteten bör vara regelbunden, 3 – 4 gånger/veckan där typen av aktivitet spelar mindre roll. Alltifrån promenader till simning, löpning som är pulshöjande för hjärtat är bra.

bottom of page