top of page

ALKOHOL

Alkohol i måttlig mängd i samband med god mat och fest är inte farligt men i större mängd får dock både hjärnan och resten av kroppen svårare att sköta sina uppgifter och kan ta skada. Detta är alkoholens väg genom kroppen!

Allt du äter och dricker passerar först munhåla, matstrupe och magsäcken Första upptaget sker via magsäckens slemhinna och transporteras vidare ut till blodet. Dricker du alkohol utan mat går upptaget snabbare och magen tar stryk beroende på att du retar magslemhennan till att producera mer magsyra. Därför är det skonsammare att dricka alkohol i samband med måltid eftersom alkoholen blandas med mat och upptaget blir långsammare.

Den alkohol som inte tagits upp via magen slemhinna tas nu upp via tunntarmen ca 80% - och vidare transporteras via blodet till levern.

Levern rensar bort ämnen som inte hör hemma i blodet. Om du har druckit mycket under en längre period kan levern kännas svullen och öm. Det beror då förmodligen på att levern är skadad av alkoholen. Om du dricker stora mängder alkohol, eller dricker alkohol på fastande mage, klarar inte levern av att ta hand om all alkohol direkt. I stället fortsätter en stor del med blodet vidare ut i kroppen. Alkoholen når då andra organ och vävnader och kan påverka deras funktioner.

Det tar ca 3 h för levern att bryta ner alkoholmängden i en starköl. Hur hög promillehalten blir beror främst på hur mycket alkohol du druckit och under hur lång tid, men även på din vikt, ditt kön och om du har druckit på tom mage eller tillsammans med mat. Kvinnor tål mindre alkohol än män och det beror på att kvinnor oftast väger mindre än män och på att kvinnans kropp innehåller mindre andel vätska som alkoholen kan spädas ut i.

Alkoholen försvinner från kroppen med en hastighet som motsvarar en sänkning av promillehalten med ungefär 0,15–0,20 promille per timme där hastigheten varierar mellan olika personer. Den mängd levern inte klarar av att förbränna transporteras vidare ut i kroppen och till hjärnan som påverkas. Alkoholen stör signalerna mellan nervcellerna och du blir berusad.

Vid berusningsmängder av alkohol påverkas även upptaget av vissa näringsämnen som B12 och lagringskapaciteten av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Utsöndringen av magnesium och kalium ökar vilket bidrar till rubbningar i elektrolytbalansen (salt-vätskebalansen), vilket kan bidra till vätskebrist och att du lättare får kramp.

Många glömmer bort är att alkohol innehåller kalorier. Ett gram alkohol ger 7 kcal och det betyder att ett glas vin (15 cl) innehåller 122 kcal beroende på alkoholhalt. Det är lika mycket kalorier som ett glas läsk innehåller av samma storlek.

Med riskkonsumtion menar man också berusningsdrickande och det sättet att dricka alkohol innebär risk för skador. Ju mer och oftare du dricker, desto mer ökar risken för skador. När du märker att du tål mer har hjärnan vant sig och det är en klar varningssignal!

​© DR MAURICE WESTERLUND

Använd gärna materialet men länka till och ange källan.

bottom of page