top of page

PROMENADER, ETT BRA SÄTT ATT TRÄNA


Promenader är en bra start i att komma igång med sin motion. Få kroppen att kämpa lite och bygga upp hjärtmusklen till ett starkt och uthålligt hjärta. Träna även på att hålla god kroppshållning när du går så tränar du din mage och rygg samtidigt.

Läkarkåren rekommenderar dagliga promenader i en halvtimme eller om du har stegräknare är det 10 000 steg i ett raskt tempo för att minska risken för t.ex. hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Att promenera ökar blodcirkulationen. Tänk på att håll ett tempo så att du blir lite svettig och flåsar och beroende på din kondition kan promenaden se olika ut.

Du gör av med cirka 150 kalorier på 30 min medelpromenad. Hur många kalorier beror delvis på hur mycket du väger, kön och hur mycket muskler du har. Att ändra tempo när du går är bra. För att öka prestationen lägger du sedan in stavar vilket gör att du anstränger fler muskler vilket bidrar till ökat förbränning och ökad muskeltillväxt.

Vanlig promenad – förbränner ca:300 kalorier i timmen vilket motsvarar 2 glas vin eller 3 bananer.

Ett bra sätt att starta dagen på genom att gå till jobbet, bussen, tåget mm

Power walk - förbränner ca 380 kalorier i timmen vilket motsvarar ett wienerbröd, chokladkaka eller 1 glass.

En bra och tuff träning för dem som känner att vanliga promenader inte ger någon kondition längre. Gå i snabbt tempo nästan så snabbt så du vill börja springa.

Stavgång - förbränner ca:450 kalorier i timmen motsvarar en dagens lunch kött och potatis.

Allt från bra nybörjarträning till elit. Här är variationen stor beroende på hur mycket du jobbar med fråntrycket i staven. Hur är terrängen du går i allt från platt mark till terräng i backar.

Vill du öka intensiteten ytterligar finns det viktvästar och viktmanschetter för handleder som gör det lite extra jobbigt.

Bungypump stavar ökar också pulsen utan att behöva öka på farten. Effekten blir genom att du måste jobba konstant med armarna.

Backträning/intervall – ca: förbränner 500 kalorier i timmen.

Denna form är tanken att du ska få kroppen att anpassa sig till ett nytt tempo vilken gör att hjärtat blir starkare och att du får mer muskler i kroppen. Denna typ av promenad är riktigt tuff. Denna typ av träning är ingen nybörjarträning men när du känner att promenaderna börjar kännas bra att du ge dig på backintervaller

  • 1 banan är 100 kcal

  • 1 glas vin rött 140 kcal

  • 1 wienerbröd 380 kcal

  • 175 gram kött och 4 potatisar 450 kcal

  • 1,5 dl öl 140 kcal

​© DR MAURICE WESTERLUND

Använd gärna materialet men länka till och ange källan.

bottom of page