top of page

FYSISK AKTIVITET UTVECKLAR DIN HJÄRNA

Om mage, tarmar och matsmältning

Matspjälkningskanalen sträcker sig genom större delen av vår kropp och är ett 9 meter långt system. Spjälkningen börjar i munhålan där maten sönderdelas och blandas med saliv. När vi sedan svalt den transporteras den via matstrupen till magsäcken. Sammanlagt bearbetas ca 10 L mat och vätska . Mellan matstrupe och magsäck sitter den övre magmunnen som ska sluta tätt så att inte maten åker tillbaka upp i matstupen. Fungerar inte detta säger man idagligtal att man får halsbränna och sura uppstötningar.

I magsäcken bryts maten ner med hjälp av saltsyra och pepsin. Saltsyran bryter ner bakterier och sönderdelar maten. När magsäcken är tom produceras ingen saltsyra förutom när man tuggar tuggummi eller röker. Övre delen av magsäcken fungerar som en reservoar och har töjbara väggar vilket bidrar till att den anpassar sig till den mängden mat vi stoppar i oss. Nedre delen av magsäcken är som en mixer och blandar mat och magsaft. Magsäckens arbete tar mellan 2-4 h. Fet mat tar längre tid att bearbeta.

I tunntarmen fortsätter spjälkningen av maten och här tas näringsämnen, vitaminer, salter och vätska upp. Tunntarmen är också den längsta delen, cirka 3-4 meter.

Transporten av maten i tarmen tar cirka 2-4 h. Olika födoämnen transporteras olika snabbt i tunntarmen. Kolhydrater går snabbt, protein och fett långsammare.

Tjocktarmen är den sista delen på tarmen där näring och framförallt vätskan som finns kvar i tarminnehållet tas upp. Den sista biten på tjocktarmen fungerar mest som ett förvaringsutrymme innan det kommer till ändtarmen. Ringmuskeln är den del av mag-och tarmkanalen som vi med viss del kan påverka med vår vilja. När vi väljer att skjuta upp tarmtömingen kan detta orsaka problem och att vårt reflexsystem slutar att fungera.

”Om magen mår bra, mår kroppen bra!" Så lyder ett ordspråk som kanske inte är helt riktigt, men det är ändå viktigt att sköta om sin mage. Att ha en obalans i mage/ tarm är ett relativt vanligt problem.

Många gånger orsakas dessa vanliga tarmbesvär av tidsbrist. Vi försöker vinna tid genom att inte tugga maten ordentligt och istället skölja ned den med vätska, hoppar över frukost, skjuter upp toalettbesök, går inte på toaletten vid behov, äter inte i lugn och ro. Kroppen trivs inte att leva på detta sätt och reagerar med bland annat genom att man kan få halsbränna, IBS, trög mage, diarré och magkatarr.

Hjälp magen genom att äta på regelbundna tider, ät en varierad kost i lugn och ro, rör på dig, ät mer fibrer och gå på toaletten regelbundet och låt det ta tid.

bottom of page