top of page

VITAMINER OCH MINERALER

Det ursprungliga syftet med att äta är inte att vi människor ska ha det trevligt eller tycka det är gott utan att vi faktiskt ska fungera som individer. Det är så klart viktigt för livskvaliteten att maten även smakar gott men idag har vi nästan glömt bort varför vi äter. Det finns så mycket mat idag som inte innehåller någon näring för kroppen men som smakar gott och därför fortsätter vi att äta.

Vitaminer och mineraler kan man se som kroppens pusselbitar som är livsnödvändiga för oss, vi känner till 13 st. Dessa måste vi regelbundet få i oss via mat. De hjälper oss att hålla oss friska och ingår i kroppens processer. Alla livsmedel innehåller olika vitaminer och mineraler. Därför är det viktigt att vi varierar vår mat och äter omväxlande så vi får i oss de ämnen vi behöver över tid. Mineraler och spårämnen utgör endast fyra procent av vår kropp men har även de livsnödvändiga funktioner för vår kropp. Vid mineralbrist försämras alla våra kemiska reaktioner i kroppen.

Nästa gång du äter fundera gärna på vad just den maten gör för nytta för kroppen. Börjar man tänka på det sättet istället för enbart på kalorier och vikt då kan maten bli väldigt intressant.

Det finns 13 essentiella vitaminer (livsnödvändiga) och av dem är A, D, E och K fettlösliga. De kan lagras i kroppen och de behöver fett för att kroppen ska ta upp dem. C- vitamin och åtta stycken B-vitaminer -B1-tiamin, B2-riboflavin, B6-pyridoxine, B7-biotin, B12-kobalamin B9-folat, folsyra, B3-Niacin, B5-Pantotensyra är vattenlösliga och flyktiga vitaminer.

Fria radikaler och antioxidanter. Vissa av vitaminerna är så kallade antioxidanter och dess funktion är att binda till sig fria radikaler/ta hand om överskotten helt enkelt. Vad är då en fri radikal och vad gör den för skada? Jo när syre omsätts i kroppen bildas skadliga molekyler som kallas fria radikaler som kan åstadkomma skador på cellen vilket kan bidra till cancer och även bidra till åldrandet.

Vitamin E (tokoferoler), beta-karoten och vitamin C fungerar som antioxidanter men även mineral, spårämnen som selen, zink, mangan.

Några av pusselbitarnas funktion och tillgång

A-vitamin finns i lever, gröna grönsaker, morötter och aprikoser, mejeriprodukter, krabba och fet fisk. Vitaminen behövs för mörkerseendet, slemhinnor och motståndskraft mot infektioner. Förstadiet till A-vitamin, karoten är en antioxidant.

B-vitamin finns i nötkött, griskött, bönor, gröna ärtor, banan, inälvsmat, skaldjur, fullkornsprodukter, pasta, grönsaker, mjöl och havregryn.

Vitaminen behövs för hud, hår, muskler, protein-och energiomsättningen, nervsystemet och nybildning av röda blodkroppar, blodbildningen - brist kan bl.a. ge blodbrist och hudförändringar.

C-vitamin finns i citrusfrukter, frukt och bär, potatis, rotfrukter och grönsaker. Vitaminen behövs för bindväven i huden, blodkärl, sårläkning och hjälper kroppen att ta upp järn. Är en antioxidant.

D-vitamin finns i fet fisk så som lax, makrill, strömming, sill, äggula, margarin, mejeriprodukter. D-vitamin bildas i huden med hjälp av solljus.

Vitaminen behövs för benbildning och tänder. D-vitaminbrist hos vuxna kan ge värk, muskelsvaghet, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritabilitet.

E-vitamin finns i spannmålsprodukter, solrosolja, rapsolja, margarin, mandel, nötter, lax, persika, paprika, avokado, ägg och lever. Är en antioxidant.

Behövs för de röda blodkropparnas stabilitet och skyddar de fleromättade fettsyrorna mot nedbrytning.

Kalcium finns i mejeriprodukter, skaldjur, ägg, gröna bladgrönsaker, torkad frukt och kål. Behövs för uppbyggnad av skelett och tänder, musklernas funktion och blodets koagulering.

Fosfor finns i mejeriprodukter, nötkött, kyckling och fullkornsprodukter. Fosfor samarbetar med kalcium.

Järn finns i inälvsmat, kött, gröna bladgrönsaker, pasta, mjöl och gryn. Behövs för blodets syreupptagningsförmåga.

Jod finns i havsfisk, skaldjur och salt med jod. Behövs för sköldkörtelns funktion.

Kalium finns i fukt och grönsaker bl.a. banan, avokado, potatis, torkad frukt och rotfrukter. Behövs för musklerna och nervernas funktion, reglerar trycket i cellerna och för normal njurfunktion.

Natrium finns i vanligt salt. Behövs för nervsystemet, skelettet och reglerar tillsammans med kalium trycket i cellerna. Salt finns i de flesta livsmedel och maträtter i dag i stora mängder. Försök därför att minska ditt intag.

Zink finns i nötkött, musslor, nötter och ost. Behövs för produktion av olika hormoner och omsättning av A-vitamin.

​© DR MAURICE WESTERLUND

Använd gärna materialet men länka till och ange källan.

bottom of page