top of page

HÄLSOTIPS I PUNKTFORM

Hitta egen tid för dig själv och tillsammans med familj och vänner, så känner du mer harmoni till livet. Fysisk träning kan lindra depression, minska stress bidra till att du får mer ork. Psyket blir helt enkelt starkare, prestationen ökar liksom lusten till sex.

Regelbunden träning gör så att det goda kolesterolet (HDL) ökar och det onda (LDL) minskar. Träningen ger positiva effekter på blodfetter och kroppsfett.

Regelbunden träning 3 gånger i veckan påverkar immunförsvaret positivt. I vissa fall har man sett en minskning av förkylningar med tjugofem procent.

Kroppens eget smärtstillande njutningshormon endorfin frisätts vid fysisk ansträngning vilket ger en känsla av vällust, välbefinnande och mindre smärta.

Fysisk aktivitet påverkar mag-tarmkanalens funktioner vilket leder till bättre ämnesomsättning och minskar risken för trög mage. Mag-tarmkanalen blir helt enkelt stabilare.

Musklerna är det i kroppen som behöver mest energi. En kropp med mycket muskler behöver mer energi än en kropp med lite muskler. Hjärtmuskeln är den viktigaste muskeln i kroppen.

Det är aldrig för sent att skaffa sig en bättre livsstil. Genom att sluta röka får du åtta år längre liv, betydligt förbättrad hälsa och sparar tusentals kronor per år.

Tänk på att det inte finns några snabba genvägar, ingen ”Quick fix” till en förbättrad hälsa som skall vara resten av livet. När du vill förändra din livsstil så ta en sak i taget och tänk långsiktig så lyckas du bäst.

Att ändra livsstil och beteende när det gäller kost och motion tar tid. Man får räkna med att det tar minst ett år, ibland fem till sju år beroende på vilka vanor som skall förändras och hur hårt de gamla vanorna är rotade.

Motion är en färskvara som måste underhållas. Ett realistiskt mål är att motionera så att man blir svettig tre gånger per vecka, minst 45 min.

Om du tränar tre gånger i veckan så att du blir svettig så minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med upp till 50 % .

Genom att äta frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål kan din kropp öka förbränningen och du kommer även att känna dig piggare och full av energi.

Om du har bestämt dig för att börja träna, bra gjort! Nu är du på rätt spår. Tänk på att börja försiktigt så att upplevelsen blir positiv och att förändringen blir din nya livsstil.

Kolhydrater

Kolhydrater är kroppens bränsle och är livsnödvändigt för att hjärnan skall fungera. Proteinet sköter muskeluppbyggnad och fett behöver vi bland annat för att ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Kroppen måste ha bränsle för att fungera och den behöver äta samma saker som kroppen består av, dvs. vatten, kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler.

Fett framhäver kryddornas aromer och matens smakämnen. Men det blir inte godare ju mer fett man använder utan kan ha omvänd effekt exempelvis kryddornas arom försämras och maten smakar mindre.

Det behöver inte synas utanpå kroppen om du är fet inuti. Äter man däremot varierad kost med mycket grönsaker och fisk så får man i sig det kroppen behöver för att må bra.

Stavgång är en bra motionsform som passar alla åldrar. Ger bättre balans, kondition, styrka och ökad rörlighet.

För att kunna förändra sina vanor gäller det att vara realist och se den situation där man befinner sig, sätt upp små mål. Ge dig själv uppmuntran när du klarar att nå de små målen. Det är aldrig för sent att ändra sina vanor!

Rökning och snusning har effekt på hjärnan. Nikotinet påverkar vårt belöningssystem via nervimpulser och signalsubstanser i hjärnan. Nikotinet är en drog som skapar beroende som enligt forskning är mer

beroendeframkallande än kokain och som påverkar hjärnans belöningssystem på samma sätt. Nikotinet stimulerar hjärnan att frisätta signalsubstanser såsom endorfin, serotonin och adrenalin påverkar vårt belöningscentrum och ger en känsla av stort välbehag. Det är aldrig för sent att sluta röka eller snusa då de positiva hälsoeffekterna infinner sig redan inom någon timme. Man förbättrar sitt hälsotillstånd när det gäller kondition, blodtryck, blodcirkulation, smak, lukt och lungkapacitet redan efter några månader.

Omega 3 fettsyror finns i fet fisk så som lax, makrill, sill, böckling och ål. Undersökningar har visat att risken för dödlig hjärt/kärlsjukdom minskar om äter omega 3 fett.

Quinoa är ett proteinrikt frö från en sydamerikansk växt. Den innehåller mycket proteiner och mineraler. Man äter detta som exempelvis ris. Det är ett gott tillbehör i sallader eller som fyllning i ugnsbakad paprika och tomat.

De fett som är bäst för oss att äta är de fleromättade fetterna som kan minska risken för hjärt/kärlsjukdomar. Av de olika fleromättade fettsyrorna är det omega 3 och omega 6 som är de viktigaste. De finns exempelvis i fet fisk, avokado, nötter, rapsolja, solrosolja och olivolja.

Alkohol innehåller kalorier och när vi dricker alkohol förbränner vi först och främst alkoholen och sedan maten vi äter. Alkoholen hämmar även fettförbränningen.

© DR MAURICE WESTERLUND

Använd gärna materialet men länka till och ange källan.

bottom of page